Recensies

SKVR Skaevver EP Dead or alive

SKVR Dead Or Alive (EP)
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 8 januari 2018

Tekst: Bennuman

SKVR (Skaevver): een nieuwe band uit Friesland. Maar vergis je niet, deze mannen zijn absoluut geen beginners. Met zijn vijven brengen ze een vracht aan ervaring mee. Jarenlang, al vanaf jonge leeftijd, speelden zij in verschillende (cover)bands die qua stijl varieerden tussen pop, rock, prog en metal.

De band bestaat uit frontman/leadzanger Jos Harteveld, Gert Scheffer op gitaar en zang, Johan Hovinga op bas, Marco Slump zang en op toetsen en tot slot de ‘motor’ van de band Mark Jongedijk op drums.

De muzikale composities zijn voor rekening van Gert Scheffer. Hij is ook degene die het eerst komt met riffs en zanglijnen waaruit later de nummers ontstaan. Mark Jongedijk en Marco Slump zijn verantwoordelijk voor de teksten.

Skaevver werd opgericht in 2014, maar omdat alle tijd werd genomen met het zoeken naar het juiste geluid met de beste songs was het pas vorig jaar dat de band vond dat zij zich konden openbaren. En dat hoor je: de sound komt voort uit de muziek uit hun jeugd, terwijl de uitvoering zeker van deze tijd is. Het is rock en zeker origineel. Verwacht geen clichématige harde rock, maar composities waar de grenzen zijn opgezocht, hetzelfde geldt voor de powerballads waarin Jos Harteveld met zijn krachtige, veelzijdige stem zijn ziel bloot legt.

Inmiddels is Skaevver begonnen aan een veel belovende start met de voorlopige hoogtepunten het winnen van de Fryske Battle (georganiseerd door de Leeuwarder Courant en Icons of Pop) en een optreden in AFAS Live op 6 januari jl. plus de release van hun debuut EP Dead Or Alive’.
Deze EP is opgenomen in de Key Studio’s in Akkrum en de Skaevver Studio in Leeuwarden met een bijzondere bijdrage van het Popkoor Vocalladiez van de gelijknamige zangschool op het prachtige nummer No Cure.

Het eerste nummer Dead Or Alive is een melodieus rocknummer dat goed in het gehoor ligt en tevens een mooie introductie is van hun muzikale kunnen: stuwende bas, strakke drums, hele prettige solo’s van de ronkende Hammond en gitaar en de ruw gerande stem van Jos Harteveld. Het volgende nummer No Cure is een rustige ballad. Een mooie opbouw, eerst kalm, dan met meer harmonieën en tenslotte met het eerder genoemde koor samen met een snijdende solo. Perfect!
Into Town heeft wat meer tijd nodig om te beklijven. Het is een rocknummer maar waar ik af en toe ook een prog sfeertje in proef; mooie combinatie, ook door de onverwachte melodieuze wendingen.
Nummer vier op de EP Lost Friend is tevens het langste nummer: een ingetogen song waarin hun liefde voor progrock uit blijkt. Prachtige melodie, gevoelige gitaar soli en een loepzuivere stem. Down The Drain haalt ons weer uit de droom van het vorige nummer met een lekker ritme, duidelijke West Coast invloeden in de vocalen en begeleiding. Moest denken aan Manassas van Stephen Stills.
Het laatste nummer I Wonder is een echte ballad met in het begin een simpele maar mooie piano begeleiding. Gaandeweg wordt het steviger door de opdrijvende drums en bas en voller door de Hammond, pittige gitaarsolo en de zeer aanwezige stem. Een heel mooi nummer.

Een zeer geslaagd debuut met stuk voor stuk mooie songs. Geen moment van verveling en doorlopend de verrassing van originele wendingen en goede pakkende melodieën. Sommige nummers hebben wel de potentie om wat ‘uitgerekt’ te worden. Natuurlijk is dat live beter uitvoerbaar dan op een debuut EP, maar tijdens het luisteren merkte ik aan mijzelf dat ik meer had willen horen.

En ja, de naam Skaevver. Goed gevonden, bekt lekker, maar waar komt het vandaan? Nee, het is geen Noors, Zweeds, Deens of Gaelic. Een Fries woord is het ook al niet. Pas toen het mij werd uitgelegd vond ik het voor de hand liggend.
Wie het weet mag het zeggen..